ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ
Η «ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ», το μοναδικό καθαρά αυτοδιοικητικό δημοτικό σχήμα που κατέρχεται στις εκλογές της 7ης Νοεμβρίου, είναι ανεξάρτητη πολιτική κίνηση. Ανεξάρτητη κίνηση γιατί δεν έχουμε εξάρτηση από κανένα κόμμα . Πολιτική κίνηση γιατί πιστεύουμε στον ενεργό πολίτη, στον πολίτη που δε θέλει να είναι στη γωνία.
Χωρίς να μας ενδιαφέρει η κατάληψη θέσεων και αξιωμάτων, χωρίς να θέλουμε να υφαρπάξουμε την ψήφο των συμπολιτών μας υποσχόμενοι μαγικές λύσεις, ξεκινήσαμε από την αμφισβήτηση, τη διαμαρτυρία και την καταγγελία, βλέποντας ότι πάνω “στις δικές μας πλάτες” κάποιοι χτίζουν πολιτικές καριέρες, χωρίς διάθεση ή δυνατότητα να ασχοληθούν με τα προβλήματά μας και να σχεδιάσουν το μέλλον. Σήμερα προχωράμε ένα βήμα παραπάνω ξεπερνώντας την άρνηση και βγαίνοντας από τον περιχαρακωμένο χώρο της ατομικότητας, θέλουμε να συζητήσουμε αυτά που μας βασανίζουν, να ιεραρχήσουμε στόχους, να μελετήσουμε σοβαρά τα προβλήματα, να ακούσουμε απόψεις και προτάσεις, να προτείνουμε ρεαλιστικές λύσεις, αλλά και να διεκδικήσουμε όσα φαντάζουν αδύνατα.
Επιδιώκουμε να εκφραστούμε και να εκφράσουμε ένα σημαντικό κομμάτι της Σαμιώτικης κοινωνίας, που έχει επιλέξει ,εκτός από την προσωπική και επαγγελματική του ζωή να συμβάλλει σε ένα βιώσιμο μέλλον του νησιού. Μόνη μας φιλοδοξία είναι να διαθέσουμε τις όποιες δυνάμεις μας, ώστε η Σάμος να βαδίσει στο μέλλον με μια οικονομία χωρίς πήλινα πόδια, με έμφαση στο σεβασμό του περιβάλλοντος, στην ποιότητα ζωής, στη σωστή διαχείριση των φυσικών πόρων και στην αξιοποίηση του έμψυχου δυναμικού της.
Γνωρίζουμε ότι η εσπευσμένη εφαρμογή του προγράμματος "Καλλικράτης" και οι πολιτικές αυστηρής λιτότητας που απορρέουν από την εφαρμογή του "Μνημονίου", διαμορφώνουν ένα νέο σκηνικό για την Τ.Α. Εμείς ως υπερπαραταξιακή αυτοδιοικητική κίνηση, δεν εισερχόμαστε σε διαφιλονικούμενα ζητήματα της κεντρικής πολιτικής σκηνής, ωστόσο δηλώνουμε ότι:
Θα ασκούμε κάθε δυνατή πολιτική και δράση, προκειμένου η φωνή του κατοίκου και του πιο απομακρυσμένου οικισμού να φτάνει στα σημεία λήψης των αποφάσεων του Δήμου, προσπαθώντας να μην στερηθεί υπηρεσιών που σήμερα απολαμβάνει και
Θα αγωνιστούμε με κάθε τρόπο και σε κάθε επίπεδο, θεσμικό και κινηματικό, ώστε όχι μόνο να μην μειωθούν οι μεταφερόμενοι κεντρικοί κρατικοί πόροι για βασικά αναπτυξιακά έργα και θέματα κοινωνικής αντίληψης, αλλά αντίθετα να αυξηθούν.
Τα κρίσιμα προβλήματα παρατηρούνται στους τομείς της οικονομίας , των μεταφορών και της ποιότητας ζωής (περιβάλλον, κοινωνία, πολιτισμός).
Συγκεκριμένα διαπιστώνεται δυσπραγία σε κάθε κλάδο οικονομικής δραστηριότητας λόγω της πληθυσμιακής συρρίκνωσης του νησιού, της ανόδου του μέσου όρου ηλικίας των μόνιμων κατοίκων και της έλλειψης κινήτρων, ιδίως έλλειψης θέσεων εργασίας , για τη μόνιμη εγκατάσταση νέων ανθρώπων και αποθάρρυνση επενδύσεων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας.
Η αγροτική παραγωγή έχει συρρικνωθεί. Το υψηλό κόστος παραγωγής λόγω των γνωστών προβλημάτων (μικρός κλήρος- πολυτεμαχισμός - χαμηλή παραγωγικότητα) σε συνδυασμό με τη χαμηλή τιμή των παραγόμενων αγροτικών προϊόντων και την αθρόα εισαγωγή προϊόντων φυτικής προέλευσης συντελούν στο μαρασμό της τοπικής αγροτικής παραγωγής. Η τυποποίηση των φυτικών προϊόντων είναι μηδαμινή έως ανύπαρκτη.
Ο κύριος παραγωγικός τομέας της Σάμου, ο Τουρισμός, παραπαίει. Η κατάσταση επιδεινώνεται χρόνο με το χρόνο. Η μεταπρατική αντίληψη που έχει διαμορφωθεί στον τομέα αυτόν οδηγεί τους συμμετέχοντες σε αμείλικτο ανταγωνισμό και έλλειψη κοινής πολιτικής και στόχευσης, ενώ δεν έχει γίνει καμία προσπάθεια ώστε να αναπτυχθούν εναλλακτικές μορφές τουρισμού.
Οι συγκοινωνίες και οι μεταφορές , ιδίως οι θαλάσσιες, χρόνο με το χρόνο γίνονται ανεπαρκέστερες . Αποτέλεσμα το υψηλό κόστος ζωής, δύσκολη και ακριβή πρόσβαση ανθρώπων και εμπορευμάτων.
Το μοντέλο ανάπτυξης που ακολουθήθηκε μέχρι τώρα επιδείνωσε και επιδεινώνει την περιβαλλοντική κρίση, ενώ η αντιμετώπιση μεγάλων προβλημάτων
(ενεργειακό, διαχείριση των λυμάτων, απορριμμάτων, αγροτικών ή άλλων αποβλήτων ) χαρακτηρίζεται από σπασμωδικές αποφάσεις , ανεπαρκείς ενέργειες ή πρόχειρες λύσεις. Σε όλο το νησί έχουν πραγματοποιηθεί έργα που όμως δεν είναι αποτελεσματικά ή δεν έχουν ολοκληρωθεί.
Η υγεία, η παιδεία , η κοινωνική αλληλεγγύη έχουν αφεθεί στην τύχη τους και στις επιλογές ή κατευθύνσεις της κεντρικής εξουσίας με αποτέλεσμα την υποβάθμιση της ποιότητας της ζωής. Η τοπική αυτοδιοίκηση λειτούργησε όλα αυτά τα χρόνια διεκπεραιωτικά , χωρίς να εκμεταλλευτεί όλες τις δυνατότητες ( π.χ. αξιοποίηση ευρωπαϊκών προγραμμάτων ) και χωρίς να συνεργάζεται με τους επιστημονικούς φορείς και τις εθελοντικές ομάδες δράσης , που υπάρχουν και δραστηριοποιούνται στο νησί και σε κάθε περίπτωση έχουν να καταθέσουν την εμπειρία τους , την πρότασή τους και τη διάθεση για συλλογική δράση.
Η εμβέλεια των όποιων πολιτιστικών εκδηλώσεων διοργανώνονται είναι μικρή και μάλλον στοχευμένη στην αμφιβόλου ποιότητας διασκέδαση των παραθεριστών. Το περιεχόμενο των πολιτιστικών εκδηλώσεων, εκτός από λίγες εξαιρέσεις, που δείχνουν ότι η Σάμος κρύβει μέσα της μια εκπληκτική δυναμική, είναι μονότονο και δεν στοχεύει στην πνευματική αναβάθμιση των κατοίκων του νησιού.
Σα να μην έφταναν όλα αυτά, εδώ και δεκαετίες κάποιοι καλλιεργούν σκόπιμα και συστηματικά μια ανόητη αντιπαλότητα ανάμεσα στις πόλεις της Σάμου και του Καρλοβάσου. Από αυτή την αντιπαλότητα χάνει όλο το νησί. Κερδίζουν μόνο κάποια συγκεκριμένα πρόσωπα και ίσως εξυπηρετούνται κάποια μικροσυμφέροντα.
Το νησί είναι μια γεωγραφική, οικονομική και κοινωνική ενότητα. Τριάντα χιλιόμετρα δρόμος είναι μικρή πολύ μικρή απόσταση για να μας χωρίζει.
Ας δώσουμε ένα οριστικό τέλος στην καλλιεργούμενη διχόνοια και ας ενώσουμε όλοι τις δυνάμεις μας για μια ισόρροπη, βιώσιμη ανάπτυξη του νησιού.
Με μόνη μας φιλοδοξία να καταθέσουμε κάποιες γενικές σκέψεις προκαλώντας μια ευρύτερη συζήτηση.
Με την πεποίθηση ότι λύσεις υπάρχουν, αρκεί να ξεπεράσουμε ψευτοδιαχωρισμούς και αγκυλώσεις που εμποδίζουν να ακουστεί η φωνή της λογικής.
Με αταλάντευτη αρχή μας ότι οι όποιες δράσεις και ενέργειες απαιτούν ΣΟΒΑΡΗ ΜΕΛΕΤΗ, ΔΗΜΟΣΙΟ ΔΙΑΛΟΓΟ και ΔΙΑΦΑΝΕΙΑ.
Με πίστη στις δυνατότητες του νησιού μας και με φιλοσοφία μας τη συμμετοχή και ενεργοποίηση των πολιτών
Προτείνουμε:
• Αξιοποίηση της περιουσίας του δήμου με άμεση καταγραφή της και δημοσιοποίηση της κατάστασής της.
• Ασφυκτική πίεση στα αρμόδια Υπουργεία για την ολοκλήρωση όλων των έργων υποδομής τα οποία είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη κάθε περιοχής (οδικό δίκτυο , λιμάνια κ.τ.λ.) και τα οποία από μόνα τους θα τονώσουν την οικονομική δραστηριότητα της περιοχής μας για όσο διάστημα αυτά εκτελούνται.
• Ο Δήμος να πρωτοστατήσει στην Δημιουργία αξιόλογης Αστικής Συγκοινωνίας σε όλες τις περιοχές . Μπορεί να ξεκινήσει σύμπραξη στην οποία θα καλέσει τα Σωματεία Ιδιοκτητών Ταξί και το ΚΤΕΛ να συμμετάσχουν. Παράλληλα να εξασφαλίσει τακτική ολοήμερη δημόσια συγκοινωνία και για τις βραδινές ώρες σε όλο το νησί αλλά και δρομολόγια από και προς τα λιμάνια και το αεροδρόμιο του νησιού.
• Σύνδεση και συνεργασία με τα γύρω νησιά και κυρίως τους άλλους δήμους του νομού μας (Ικαρία και Φούρνους)
• Ενθάρρυνση επενδύσεων μεσαίας και μεγάλης κλίμακας , σε συνεργασία με το Επιμελητήριο , ώστε να εγκατασταθούν στην Σάμο επιχειρήσεις με κεφάλαια και τεχνογνωσία, επιδιώκοντας παράλληλα «Συμβόλαιο Απασχόλησης» με τους υποψήφιους επενδυτές. Αξιοποίηση του νομοθετικού πλαισίου για την δημιουργία συμπράξεων με εγνωσμένης αξίας επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα. Ιδιαίτερη έμφαση θα πρέπει να δοθεί σε μορφές οικονομικής ανάπτυξης πέραν του τουρισμού , ώστε να μην βασίζεται η οικονομία μας σχεδόν αποκλειστικά σε ένα πυλώνα.
• Πρωτοβουλίες για την δημιουργία συνεταιρισμών και συμπράξεων, μικροξενοδόχων, αγροτών, εμπόρων και άλλων επαγγελματιών, τους οποίους ο Δήμος μπορεί να ενισχύει ποικιλότροπα .
• Ενίσχυση της εξωστρέφειας των σαμιακών επιχειρήσεων και παράκαμψη των γραφειοκρατικών διαδικασιών ώστε :
1. Τα τοπικά προϊόντα να τυποποιούνται και να αποκτούν ποιοτική ταυτότητα κάτω από το όνομα του νησιού.
2. Να δημιουργηθεί μόνιμο εκθεσιακό κέντρο τοπικών προϊόντων το οποίο θα λειτουργεί και ως κέντρο επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης του νησιού σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.
3. Να δημιουργηθούν “Samos corners”σε επιλεγμένα κεντρικά καταστήματα τουριστικών περιοχών του νησιού, σε λιμάνια και στο αεροδρόμιο με παράλληλη δημιουργία “Samos shops” στα μεγάλα αστικά κέντρα. Όλο αυτό το εγχείρημα μπορεί να το συντονίζει «Κέντρο Επιχειρηματικότητας και Ανάπτυξης» σε συνεργασία με συναρμόδιους φορείς.
• Εκπόνηση μελετών για νέες αποδοτικές καλλιέργειες και εκπαίδευση -επιμόρφωση των ενδιαφερομένων αγροτών ώστε να αναζωογονηθεί η γεωργία στη Σάμο, διαφυλάσσοντας παράλληλα τις παραδοσιακές καλλιέργειες και τη βιοποικιλότητα.
• Ενθάρρυνση δημιουργίας γυναικείων συνεταιρισμών για την παραγωγή και τυποποίηση παραδοσιακών σαμιακών προϊόντων.
• Συμμετοχή της Σάμου σε αγροτικές εκθέσεις
• Κατασκευή έργων ορεινής υδροοικονομίας αλλά και ενίσχυση των αγροτών για την επιλογή λιγότερο υδροβόρων καλλιεργειών με στροφή προς τις ξηρικές ποικιλίες.
• Αξιοποίηση μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων παλαιών εγκαταστάσεων πχ ελαιοτριβείων , υδρόμυλων ,ανεμόμυλων κτλ ώστε να καταστούν επισκέψιμοι χώροι και να ενταχθούν στον τομέα του αγροτουρισμού και λειτουργία πιλοτικής ολοκληρωμένης αγροτουριστικής μονάδας.
• Ανάδειξη αρχαιολογικών χώρων όπως του Ρωμαϊκού υδραγωγείου, των αρχαίων λατομείων και των αρχαίων τειχών.
• Συντονισμός όλων των φορέων του τόπου ,από τους αθλητικούς συλλόγους μέχρι τη Μητρόπολη, ώστε να αξιοποιηθούν νέες μορφές τουρισμού (αθλητικός-περιπατητικός-θρησκευτικός κ.λπ. Τουρισμός).
• Διερεύνηση δυνατότητας ίδρυσης οργανωμένου camping στο νησί με συμμετοχή του Δήμου ή απλή ενθάρρυνση ενδιαφερομένων ιδιωτών.
• Συστηματική προβολή της Σάμου στην Τουρκία και ειδικά στη Σμύρνη με στόχο την προώθηση του τουρισμού του σαββατοκύριακου.
• Διερεύνηση δυνατότητας συνεργασίας του Δήμου με αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους
• Δημιουργία τουριστικών περιπτέρων στους σταθμούς άφιξης και στις τουριστικές περιοχές.
• Ειδικό ενδιαφέρον για τις παραλίες (καθαριότητα ,έλεγχος ποιότητας και αισθητικής) και ανάδειξη τους, μέσω απόκτησης γαλάζιας σημαίας
• Οργάνωση Samos weekends στις μεγαλύτερες ελληνικές πόλεις.
• Ειδικό αναπτυξιακό πρόγραμμα για δημιουργία επιχειρήσεων αναψυχής με κύκλο εργασιών καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου στα χωριά της Ορεινής Σάμου.
• Χωροθέτηση χρήσεων γης οχλουσών επιχειρήσεων , ώστε να σταματήσει η αντιπαράθεση επιχειρήσεων και ιδιωτών και η βιομηχανία μηνύσεων και σφραγίσεως καταστημάτων.
• Αξιοποίηση και ανάδειξη σπηλαίων και ιαματικών πηγών Ποταμίου, καθαρισμός και επαναλειτουργία των ορεινών μονοπατιών
• Αξιοποίηση περιαστικών δασών, καθιέρωση ετήσιων και προγραμματισμένων αναδασώσεων με τη συνεργασία φορέων ,συλλόγων και σχολείων, ενίσχυση των εθελοντικών κλιμακίων δασοπυρόσβεσης, στόχευση στην πρόληψη πυρκαγιών, αλλά και τη διαφύλαξη του δασικού χαρακτήρα στα καμένα.
• Καθαρισμός ρεμάτων, διαφύλαξη, συντήρηση και ανάδειξη των παλιών γεφυριών.
• Περισυλλογή των διάσπαρτων σήμερα εγκαταλελειμμένων αυτοκινήτων, τακτικός καθαρισμός των άκρων του οδικού δικτύου και φύτευση μικρών φυτών και λουλουδιών.
• Ανάδειξη “γραφικών γειτονιών”, πράσινο στις πόλεις, αναμόρφωση πλατειών, συνδυασμός θέσεων παρκαρίσματος με δενδροφυτεύσεις, επίταση ελέγχων για αυθαίρετες καταλήψεις δημοσίου χώρου
• Δημιουργία ποδηλατοδρόμων στις πόλεις και ενθάρρυνση χρήσης ποδηλάτου.
• Διαφύλαξη της αρχιτεκτονικής και ιστορικής κληρονομιάς μας. Διάσωση και αξιοποίηση ιστορικών κτηρίων που έχουν αφεθεί στο έλεος του χρόνου. Δυναμική διεκδίκηση του ΧΕΝΙΑ από το Δήμο και κατεδάφιση του ξενοδοχείου “Πυθαγόρας” στο λιμάνι του Πυθαγορείου.
• Αποκατάσταση και διατήρηση οικισμών και μνημείων σε ορεινές περιοχές π.χ. εξωκκλήσια και οικίες με ιδιαίτερα αρχιτεκτονικά στοιχεία σε μορφή ανοιχτού μουσείου με ανθρώπινες δημιουργίες από το παρελθόν .
• Εφαρμογή ολοκληρωμένου και σοβαρού προγράμματος ανακύκλωσης με τοποθέτηση ειδικών κάδων στις γειτονιές και στα χωριά και επέκτασή του σε όλα τα ανακυκλούμενα υλικά. Προώθηση της επαναχρησιμοποιούμενης συσκευασίας .
• Πρόγραμμα για τα Ελαιοτριβεία και τα απόβλητά τους
• Προώθηση εναλλακτικών μορφών ενέργειας, στο μέγιστο δυνατό βαθμό διασφαλίζοντας ενεργειακή αυτάρκεια, μείωση της απόλυτης εξάρτησής μας από το πετρέλαιο, χωρίς παράλληλα να προσβάλλεται το περιβάλλον και η αισθητική.
• Άμεση αλλαγή του χωροταξικού που ισχύει από το 1995 με καταγραφή των πραγματικών πλέον συνθηκών και αναγκών του νησιού. Ρεαλιστική εφαρμογή των ζωνών οικιστικού ελέγχου με ισορροπημένη τουριστική ανάπτυξη και προστασία του φυσικού πλούτου της Σάμου. Επέκταση των σχεδίων πόλεων με σεβασμό στο περιβάλλον.
• Εξορθολογισμός Δημοσίων Έργων σε σχέση με τις μελέτες, αναπροσαρμογή των παλαιών μελετών στα σύγχρονα δεδομένα. Ενίσχυση των Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου, ώστε να μπορούν να αντεπεξέλθουν στις νέες αυξημένες απαιτήσεις, συνεργασία με το ΤΕΕ και αυστηρός έλεγχος τόσο των προτεινομένων μελετών όσο και της εκτέλεσης των έργων.
• Συνεχείς έλεγχοι ποιότητας του νερού. Εκσυγχρονισμός των δικτύων και διερεύνηση της δυνατότητας δικτύου πιστοποιημένα πόσιμου νερού ή εμφιάλωσης.
• Προάσπιση της λειτουργίας και προσπάθεια ανάπτυξης του Πανεπιστημίου Αιγαίου στο Καρλόβασι
• Δημιουργία Κέντρου συνεχιζόμενης εκπαίδευσης το οποίο θα μπορεί να συνεργάζεται με Πανεπιστήμια, Ινστιτούτα και άλλα ιδρύματα της Ελλάδας και του Εξωτερικού και να προσφέρει τόσο γενική, ακαδημαϊκή, λαϊκή Επιμόρφωση, όσο και εξειδικευμένη επαγγελματική στους πολίτες και επαγγελματίες του νησιού.
• Δημιουργία Κέντρου Περιβαλλοντικής εκπαίδευσης
• Συνεργασία με τη α/βάθμια και β/βάθμια εκπαίδευση, το Ιστορικό Αρχείο Σάμου, το Πανεπιστήμιο Αιγαίου αλλά και φορείς όπως το ίδρυμα Δημητρίου για την ενθάρρυνση πραγματοποίησης πολιτιστικών προγραμμάτων, καθιέρωση της διεξαγωγής συνεδρίων, με έμφαση στην τοπική ιστορία και τον πολιτισμό, ενίσχυση των σαμιακών σπουδών και εκδόσεων.
• Δημιουργία Ενιαίου Πολιτιστικού Οργανισμού που θα συντονίζει όλες τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του νησιού και παράλληλα θα στοχεύει στην αναβάθμισή τους.
• Επίσπευση των ενεργειών για την ίδρυση του «Επικούρειου» και τη στέγαση των πολιτιστικών ομάδων και συλλόγων, δημιουργία Δημοτικής Πινακοθήκης η οποία οφείλει να είναι ένα ζωντανό κύτταρο πολιτισμού, ίδρυση Κέντρου Μοντέρνας Τέχνης στο Καρλόβασι.
• Πραγματική ενίσχυση, υποστήριξη και αξιοποίηση του Ireon Music Festival με σκοπό κυρίως την τουριστική προβολή του νησιού στους νέους εντός και εκτός Ελλάδας, στήριξη αλλά και εξορθολογισμός του φεστιβάλ Καλομοίρη.
• Ενίσχυση της Πυθαγορείου Ακαδημίας, αλλά και των τοπικών συλλογικών δράσεων, όπως τα ιστορικά και λαογραφικά μουσεία που λειτουργούν σε κάποια χωριά χάρη στο φιλότιμο κατοίκων, πολιτιστικών συλλόγων κλπ, καθώς και της ντόπιας πολιτιστικής παραγωγής και των εργατών της.
• Ανάδειξη της σημασίας του Παλαιοντολογικού Μουσείου Μυτιληνιών, αξιοποίηση των Βιομηχανικών Κτηρίων στο Καρλόβασι και επίσπευση των ενεργειών για την ίδρυση του μουσείου ναυπηγικής τέχνης στο Ηραίον.
• Στελέχωση περιφερειακών ιατρείων με καλά εκπαιδευμένους γενικούς γιατρούς και νοσηλευτές
• Αναβάθμιση των Αγροτικών Ιατρείων στον Πύργο και στον Μαραθόκαμπο, με εκ περιτροπής παρουσία βασικών Ιατρικών ειδικοτήτων (π.χ. Παιδίατρος, Μαιευτήρας, Ορθοπεδικός, Οδοντίατρος).
• Δημιουργία κινητής μονάδας Προληπτικής Ιατρικής σε συνεργασία με διεθνείς εθελοντικές οργανώσεις.
• Συντονισμός των υπηρεσιών υγείας και κοινωνικής φροντίδας και στήριξη των δομών όπου υπάρχει θεσμικό πρόβλημα (Βοήθεια στο σπίτι, Κέντρο Πρόληψης).
• Λειτουργία ψυχιατρικής κλινικής στο νοσοκομείο Σάμου. Στελέχωση όλων των ειδικοτήτων.
• Αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Καρλοβάσου με λειτουργία όλων των παρακλινικών εργαστηρίων.
• Δημιουργία ενός Σαμιακού Συμβουλίου Κοινωνικής Αλληλεγγύης όπου ο δήμος θα έχει το ρόλο του συντονιστή με τη συμμετοχή των κοινωνικών φορέων ,ειδικότερα των συλλόγων των ευπαθών ομάδων. Λειτουργία του Νομικού Προσώπου Κοινωνικής Πολιτικής με τη δυνατότητα ύπαρξης «Κοινωνικού Παντοπωλείου» και «Κοινωνικού Ιατρείου» στα πρότυπα ιδρυμάτων άλλων Δήμων (π.χ. Δήμος Αθηναίων) .
• Άμεση λειτουργία του κολυμβητηρίου Πυθαγορείου. Ανάλογη προσπάθεια για ολοκληρωμένο ναυταθλητικό έργο (Ιστιοπλοΐα- Κωπηλασία) στο Καρλόβασι ή στον Μαραθόκαμπο
• Αξιοποίηση έκτασης 80 στρεμμάτων της προεπιλεγμένης περιοχής Καλούσος, με σκοπό τη δημιουργία αθλητικού κέντρου.
• Αναμόρφωση και εκσυγχρονισμός του εθνικού σταδίου Σάμου και του Αθλητικού Κέντρου Καρλοβάσου
• Δημιουργία Ορειβατικών- Αναρριχητικών εγκαταστάσεων σε ορεινές περιοχές (Κέρκης-Καρβούνης) και “Περιπτέρων αναψυχής”
• Ενθάρρυνση όλων των νέων τομέων αθλητισμού που τα τελευταία χρόνια υπάρχουν στο νησί. Π.χ. ιππασία, σκάκι, αγωνιστικό Μπριτζ, mountain bike και η διοργάνωση διεθνών αγώνων. Να εξετασθεί το ενδεχόμενο αναβάθμισης των καταδυτικών κέντρων στη Σάμο.
Ο κατάλογος μοιάζει ... ατέλειωτος και πολλές σελίδες μπορούν ακόμα να γραφούν. Ίσως πολλά από αυτά να τα έχουμε ξαναδιαβάσει σε παλιότερες “μακρόπνοες” εξαγγελίες...
Δυστυχώς, όμως σχεδόν πάντα, αποδεικνυόταν ότι ήταν “Μεγάλα” λόγια “Μικρών” ανδρών. Ανθρώπων που το μόνο τους ενδιαφέρον ήταν να μένουν γατζωμένοι στους “χρυσούς θρόνους” τους, ανακυκλούμενοι και μετακινούμενοι από θέση σε θέση...
Ήρθε η ώρα της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ δράσης! Των αποκαλούμενων “απλών” πολιτών!
Είμαστε ρεαλιστές! Τα θέλουμε όλα!
Περισσότερο όμως, θέλουμε αυτό που χάρη στην αβουλία, την ατολμία και την απραξία των “αρχόντων” μας, μοιάζει ... αδύνατο:
Να χαμογελάσουμε ξανά!
Να ξαναδούμε το μέλλον με αισιοδοξία!
Να ξαναγαπήσουμε τον τόπο ΜΑΣ!