Δευτέρα 30 Απριλίου 2012

Καθαρισμός Αρχαίων τειχών Σάμου- Δελτίο τύπου


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Με τεράστια επιτυχία στέφθηκε ο καθαρισμός του ανατολικού τμήματος των αρχαίων τειχών Σάμου. Το εγχείρημα εξ αρχής ήταν από τα δυσκολότερα που έχει διοργανώσει η κίνηση, στα πλαίσια άλλωστε της πανελλήνιας καμπάνιας εθελοντικού καθαρισμού LETS DO IT GREECE. Η συγκινητική υπερπροσπάθεια τόσο από φίλους και μέλη της κίνησης όσο και από απλούς πολίτες της ευρύτερης περιοχής Πυθαγορείου είχε σαν αποτέλεσμα μεγάλο μέρος του τείχους να καθαριστεί και να αναδειχθεί. Το ευχαριστώ προς όλους αυτούς είναι λίγο.

Από τις 10.00 το πρωί της Κυριακής 29 Απριλίου οι εθελοντές με αλυσοπρίονα, χορτοκοπτικά και άλλα εργαλεία, έδωσαν  πραγματική «μάχη»με την άγρια βλάστηση γύρω και μέσα στα τείχη. Το αποτέλεσμα αργά το μεσημέρι ήταν η συγκομιδή τεράστιου όγκου κλαδιών που γέμιζαν πολλά φορτηγά. Εκτός όμως από τα κλαδιά «ανακαλύφθηκε» και συλλέχθηκε  μια μεγάλη ποσότητα σκουπιδιών-κυρίως οικιακών συσκευών-που όλοι απόρησαν πώς μεταφέρθηκαν για να απορριφθούν ως εκεί, αφού δρόμος δεν υπάρχει. Τέλος καθαρίστηκε και οριοθετήθηκε το μονοπάτι που οδηγεί στο μνημείο. 
Η προσπάθεια δε θα σταματήσει εωσότου ο χώρος γίνει πλήρως επισκέψιμος και κατανοητός.

Σάμος 30/4/2012














Τρίτη 24 Απριλίου 2012

ΘΕΜΑΤΑ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ 27 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012




Παρασκευή στις 27 Απριλίου στις 6 και μισή το απόγευμα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων το Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου.

ΘΕΜΑΤΑ

1.Έγκριση μελέτης αντιπλημμυρικής προστασίας παραλιακής ζώνης εντός χερσαίας ζώνης Λιμένα Βαθέος και αποκατάσταση τμήματος της χερσαίας ζώνης Λιμένα Βαθέος.

2.Υποβολή Πρότασης για την υλοποίηση της πράξης «Αντιπλημμυρική προστασία της παραλιακής ζώνης εντός χερσαίας ζώνης Λιμένα Βαθέος και αποκατάσταση της χερσαίας ζώνης Λιμένα Βαθέος» στη θεματική προτεραιότητα 61 «ΟΛΟΚΛΗΡΩΜΕΝΑ ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΣΤΙΚΗ ΚΑΙ ΑΓΡΟΤΙΚΗ ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ»  του άξονα προτεραιότητας 08 «ΑΕΙΦΟΡΟΣ ΑΝΑΠΤΥΞΗ ΚΑΙ ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΖΩΗΣ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ»  του ΠΕΠ Κρήτης και Νήσων Αιγαίου.

3.Υποβολή Πρότασης στο Ε.Π «Κρήτης και Νήσων Αιγαίου 2007-2013» στον άξονα προτεραιότητας 8, θεματική προτεραιότητα 57 «Άλλη συνδρομή για τη βελτίωση των τουριστικών υπηρεσιών» με τίτλο «Συμπλήρωση και αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμός του Μανιάκειου νεοκλασικού κτιρίου στο Βαθύ της Σάμου για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης και ανάδειξης σημαντικών τουριστικών, πολιτιστικών και φυσικών πόρων στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου».

4.Προγραμματική σύμβαση μεταξύ Δήμου Σάμου και Πανεπιστήμιου Αιγαίου για την υλοποίηση του έργου με τίτλο «Συμπλήρωση και αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμός του Μανιάκειου νεοκλασικού κτιρίου στο Βαθύ της Σάμου για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης και ανάδειξης σημαντικών τουριστικών, πολιτιστικών και φυσικών πόρων στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου».

5.Έγκριση μελέτης του έργου με τίτλο «Συμπλήρωση και αναβάθμιση υποδομών και εξοπλισμός του Μανιάκειου νεοκλασικού κτιρίου στο Βαθύ της Σάμου για την προώθηση της τουριστικής ανάπτυξης μέσω της αξιοποίησης και ανάδειξης σημαντικών τουριστικών, πολιτιστικών και φυσικών πόρων στην Περιφερειακή Ενότητα Σάμου».

6.Ασφάλιση Εθελοντών Δασοπυροσβεστών Σάμου και μελών Ελληνικής Ομάδας Διάσωσης

7.Έγκριση μελέτης καθορισμός τρόπου εκτέλεσης του έργου «ΑΠΟΠΕΡΑΤΩΣΗ ΚΑΛΝΤΕΡΙΜΙΟΥ ΒΛΑΜΑΡΗΣ»

8.Έγκριση χορήγηση παράτασης του έργου «Ανέγερση Δημαρχείου»        
                  
9.Έγκριση μελέτης με τίτλο «ΓΕΩΤΕΧΝΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΣΑΜΙΑΚΗΣ ΑΓΟΡΑΣ

10.Έγκριση πρωτοκόλλου οριστικής παραλαβής του έργου με τίτλο: «Δημιουργία  Μουσείου Βυρσοδεψίας»

11.Κυκλοφοριακές ρυθμίσεις στην οδό Γοργύρας της ΔΚ Καρλοβασίων.

12.Διαγραφές Τελών περιοχής Βαρελά.

13.Διαγραφές τελών από χρηματικούς καταλόγους ΔΕ Πυθαγορείου του πρώην Δήμου Πυθαγορείου.

14. Αντικατάσταση μελών Διοικητικού Συμβουλίου του δημοτικού νομικού προσώπου «ΣΑΜΙΑΚΗ ΑΡΩΓΗ»

15.Μετακινήσεις εκτός έδρας Δημάρχου, αντιδημάρχων, δημοτικών συμβούλων.

Τετάρτη 18 Απριλίου 2012

ΕΘΕΛΟΝΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΑΡΧΑΙΩΝ ΤΕΙΧΩΝ ΣΑΜΟΥ





Η 'Υποτείνουσα' δέκα μήνες μετά τη δημόσια παρουσίαση της πρότασής της για την 


αξιοποίηση των Αρχαίων Τειχών Σάμου, προχωρά σε μία νέα ακτιβιστική μα και συμβολική 


κίνηση. 

Τη Κυριακή 29 Απριλίου ώρα 10.00, καλούμε τους πολίτες που ενδιαφέρονται γιαυτή τη 



δράση, να συμμετάσχουν στον εθελοντικό καθαρισμό του ανατολικού τμήματος των Αρχαίων Τειχών. 


Σε συνεννόηση και συνεργασία με την Αρχαιολογική και Δασική υπηρεσία Σάμου θα 


προσπαθήσουμε να καθαρίσουμε το, τεράστιας ιστορικής και αρχαιολογικής σημασίας για


 το νησί μας, μνημείο, από τη πυκνή και άγρια βλάστηση που το περιβάλει σε όλο το μήκος 


του. 

Αναλογιζόμενοι ότι βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου είναι σημαντικό το 



ανατολικό τμήμα των Τειχών να είναι ορατό και καθαρό τόσο στους ξένους όσο και στους


 Έλληνες επισκέπτες. Ο σεβασμός απέναντι στο πολιτισμό και η ιστορία μας είναι υπόθεση 


όλων μας. 

Το σημείο συνάντησης καθορίζεται στον χάρτη που συνοδεύει το δελτίο τύπου και είναι 



εύκολα προσβάσιμο για τον καθένα.




Λεπτομέρειες από την παρουσίαση των Αρχαίων Τειχών (Ιούλιος 2011) στο link:

http://ypotinousa.blogspot.com/2011/07/blog-post_9129.html


Η δράση έχει ενταχθεί στη πανελλήνια καμπάνια LET'S DO IT GREECE, http://www.letsdoitgreece.org/

''Το "Let's Do It" είναι μια διεθνής εθελοντική καμπάνια που ξεκίνησε για 1η φορά το 2008 στην Εσθονία και είχε σαν στόχο να καθαριστεί από εθελοντές μέσα σε μία μόνο ημέρα ολόκληρη η χώρα από κάθε λογής σκουπίδια. Τελικά στις 3 Μαΐου του 2008, 50.000 εθελοντές καθάρισαν 10.000 τόνους σκουπιδιών από δασικές εκτάσεις. Από τότε το "Let's Do It" έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και πλέον μία φορά κάθε χρόνο πολίτες από όλο τον κόσμο καθαρίζουν τις πόλεις τους περνώντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλτρουισμού για το περιβάλλον αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Φέτος για πρώτη φορά θα φιλοξενήσουμε το ''Let's Do It'' στην Ελλάδα με την πρωτοβουλία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και τουΠεριβαλλοντικού Συλλόγου Αττικής ''Ώρα για Δράση''. Η ΕΕΔΣΑ και ο «Ώρα για Δράση», ως μη κερδοσκοπικές, εθελοντικές οργανώσεις ήρθαν σε επαφή με τους διοργανωτές της καμπάνιας από την Εσθονία και φέρνουν τη συγκεκριμένη καμπάνια στη χώρα μας.''

Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Παρουσίαση της πρότασης διαχείρισης βιομάζας στο Δημοτικό Συμβούλιο Σάμου




Ο Σύλλογος Γεωπόνων Σάμου σε συνεργασία με την Υποτείνουσα ανεξάρτητη κίνηση πολιτών, παρουσίασε μια ολοκληρωμένη μελέτη διαχείρησης των παραπροϊόντων των ελαιοτριβείων που παράγονται μετά τη σύνθλιψη του ελαιοκάρπου , στο δημοτικό συμβούλιο της Πέμπτης 29-3-12 . Η παρουσίαση αποτελεί μια προσπάθεια συμβολής σε ένα χρονίζον πρόβλημα που έχει επιπτώσεις κοινωνικές , οικονομικές και περιβαντολογικές . Πεποίθηση της Υποτείνουσας είναι ότι το δημοτικό συμβούλιο και κατ' επέκταση ο Δήμος , πέρα από τη διεκπεραίωση της καθημερινότητας , πρέπει να συμβάλει θετικά σε αναπτυξιακές ενέργειες οι οποίες και θέσεις εργασίας δημιουργούν , και στηρίζουν πρωτογενή και όχι μόνο τομέα , αλλά και πολλαπλώς συμβάλουν στην οικονομική και κοινωνική πρόοδο του τόπου μας .

Σε αυτό το  σύνδεσμο μπορείτε να δείτε αναλυτικά τη πρόταση.


ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΔΡΑΣΗΣ ΤΗΣ ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑΣ



    Σε μία ακόμη ακτιβιστική ενέργεια προέβησαν τα μέλη της Ανεξάρτητης Κίνησης Πολιτών Σάμου ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑ. Αφού δεν υπήρξε ανταπόκριση στην παρέμβαση του Δημοτικού Συμβούλου της, αλλά και στα δημοσιεύματα του τοπικού τύπου για την αποξήλωση του εγκατελειμένου περιπτέρου μπροστά από τα Γυμνάσια, που σκανδαλωδώς κατασκευάστηκε και παραμένει ως σήμερα, αποκλείοντας την διέλευση από το πεζοδρόμιο των πεζών, στις 5 το απόγευμα της Πέμπτης 5 Απριλίου, κρέμασαν πανό που γράφει: «ΞΗΛΩΣΤΕ ΜΕ, ΤΟ ΠΕΖΟΔΡΟΜΙΟ ΕΙΝΑΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ». Το πανό λίγη ώρα μετά τη τοποθέτησή του περιέργως εξαφανίστηκε.

   Παρόντες στην δράση αυτή ο δημοτικός σύμβουλος της ΥΠΟΤΕΙΝΟΥΣΑΣ Νίκος Γεωργίου και ο Πρόεδρος Ηλίας Γιαννουλόπουλος.  Ελπίζουμε το συντομότερο να μεταφερθεί το κέλυφος του περιπτέρου σε σημείο που δε θα παρεμποδίζει πεζούς και οχήματα και πριν φυσικά υπάρξει δυσάρεστο γεγονός.